That's life.. - Reisverslag uit Sydney, Australië van Lisette Later - WaarBenJij.nu That's life.. - Reisverslag uit Sydney, Australië van Lisette Later - WaarBenJij.nu

That's life..

Door: Lisette

Blijf op de hoogte en volg Lisette

25 December 2008 | Australië, Sydney

Het is een cliche, maar "time flies when your havin' fun..."
Ik ben al bijna 3 maanden aan het reizen, maar het voelt alsof ik gisteren pas vertrokken ben uit Nederland. Geen dag is hetzelfde en het vrije leven is verslavend. Iedere dag wil ik alleen maar meer van de wereld ervaren en voorlopig ben ik nog niet klaar ben met dit geweldige avontuur. Hoewel het emotioneel soms best moeilijk is om afscheid te nemen van sommige mensen en plaatsen (vooral de Thaise eilanden...) krijg ik veel energie van alle nieuwe indrukken om me heen.

Na 10 dagen te hebben genoten van mijn favoriete eiland Koh Lipe bracht een reis van 36 uur per boot, bus, 2 treinen en taxi me eindelijk - via Maleisie - naar Singapore. Ondanks het feit dat mijn vlucht naar Hongkong naderde, heb ik mijn twee ongeplande dagen in het kleinste land van Zuidoost-Azie maximaal weten te besteden door met 3 kersverse vrienden een Singapore Sling in het bekende - naar sir Thomas Raffles vernoemde - hotel te drinken, te shoppen in de Bugis Street, Shiyu uit Singapore te ontmoeten en naar het beste festival van het jaar te gaan - Zoukout 2008 - om vervolgens 4uur later in het vliegtuig naar Hongkong te zitten.

De "Speciale Bestuurlijke Regio Hongkong van de Volksrepubliek China" is inderdaad, zoals velen zeggen, "a metropole where East meets West" en beiden culturen zijn dan ook sterk in het dagelijks leven aanwezig. Wat veel mensen niet weten is dat Hongkong voor 70% uit natuur bestaat en totaal zo'n 236 eilanden omvat. Ook voor mij was dit een grote verrassing en ik heb genoten van de prachtige panorama's met zijn vele contrasten.
Het scheelde niet veel of ik had voor mijzelf een slaapplekje op een krant in een donker portiekje moeten zoeken omdat naast mijn PIN-pas ook de geldopname met mijn creditcard werd geblokkeerd. Daar stond ik dus, ergens midden in Kowloon - het oude gedeelte van Hongkong tussen de noodlebars en juweliers. Teneergeslagen legde ik de vrouw van mijn guesthouse uit dat ik geen geld kon opnemen en dus ook de kamer nog niet kon betalen. Waarschijnlijk omdat ik er zo zielig en ontmoedigd uitzag had ik het geluk dat deze lieve vrouw over haar hart wilde strijken en mij 200 HK$ (20e) uit haar prive-beurs wilde lenen. Om mezelf wat op te peppen bedacht ik dat dit vast een teken was om me eraan te helpen herinneren dat ik wellicht iets minder geld moet uitgeven om ervoor te zorgen dat ik de laatste maanden van mijn reis niet daadwerkelijk op het krant hoef te slapen. Hoewel ik 2,5 dag moest wachten om weer geld op te kunnen nemen kon mijn trip naar Macau, ook wel het Las Vegas van Azie genoemd, gelukkig gewoon doorgaan dankzij mijn Franse kamergenoot Sebastien, die mij wat extra geld wilde lenen. In het vier verdiepingen tellende casino Hotel Lisboa in Macau ervaar ik dat de Russian Roulette net als alle andere spelen en gokautomaten zeer serieuze business betekent en dat ik met mijn 200 HK$ niet echt serieus word genomen vergeleken bij de tienduizenden dollars die in de vorm van munten letterlijk op de tafels worden gesmeten.
Macau is een van de dichtsbevolkte gebieden ter wereld, maar de nog sterk aanwezige Portugese invloeden op het Chinese eiland geven me, zelfs tussen alle Chinezen en casino's in, het gevoel alsof ik even in Rome of Lissabon ben beland - dichter bij huis.

Na 4 dagen Hongkong is het tijd om mijn vrienden in Shanghai te bezoeken. Tijdens de landing in Shanghai zie ik hoe het vliegtuig door de bruine laag smog vliegt die boven de stad hangt. Een moment vraag ik me af waarom ik ook alweer de geweldige en relaxte Thaise eilanden heb verlaten. Zodra ik echter de blije gezichten van Larry, Mandia en Paris zie (ex-collega's tijdens mijn stage in het Ramada Pudong Airport Hotel) besef ik weer waarom ik het zo leuk vind om hier nog eens terug te komen. Shanghai is erg veranderd na 2 jaar en hoewel het een moderne wereldstad is, kun je in de buitenwijken nog steeds het echte China ervaren waar de mensen opkijken als ze een blond iemand zien lopen. Het voor een backpacker 100-sterren tellende Holiday Inn Hotel, waar ik gratis kon verblijven dankzij mijn vriend Larry (de general manager), ligt in zo'n echte Chinese buitenwijk. Een bezoek aan de plaatstelijke kapper zorgt zodoende voor de nodige hilariteiten. Zodra ik de kapperszaak binnenloop en zingend verwelkomd word door twee meisjes die de glazen deuren opentrekken, kijkt de hele kapperszaak ("de wolk" - meer personeel dan volk) me lachend aan. Nadat ik duidelijk heb weten te maken dat ik mijn haar alleen wil laten knippen, door met mijn vingers een schaar na te doen en "only cut" heb gezegd word ik in een stoel geduwd. Twee uur, een hoofd-, nek- en schoudermassage en vier personeelsleden later sta ik weer buiten met een gestijld koppie, nadat verschillende mensen nog even snel aan mijn vreemde haar kwamen voelen. Een ervaring als deze kost slechts 2 euro en ik kan iedereen die ooit naar China gaat absoluut een haircut bij een plaatstelijke kapper aanraden.
Ik denk dat China voor mij altijd interessant zal blijven, omdat je je keer op keer kunt blijven verbazen en nieuwe dingen kunt ontdekken.
Shanghai was dus geweldig en tijdens mijn laatste bezoekje aan het Ramada hotel waar ik stage heb gelopen voelde het even alsof ik nooit was weggeweest en of ik ook hier "thuis" was. Toch ben ik blij dat ik deze fase heb afgesloten en het vanuit een andere hoek kan observeren. Want het leven in China is zwaar, zeker tijdens de financial crisis verliezen ook hier veel mensen hun baan of hebben zij een uitzichtloos toekomstbeeld. Hoe relatief makkelijk het is om voor mij rond de wereld te reizen, zo moeilijk is het voor veel Chinezen om uberhaupt in hun eigen land op vakantie te gaan - velen hebben niet eens een paspoort. Aan de ene kant merk ik dat ik mensen kan inspireren door te vertellen over de ervaringen tijdens mijn reis, maar aan de andere kant voel ik me soms ook wel ongemakkelijk dat wij in Nederland zoveel mogelijkheden en rijkdom hebben om de dingen te kunnen doen die we willen doen. Maar zoals mijn moeder mij vroeger vertelde "Het leven is niet eerlijk" en in China zeggen velen "That's life", en dat is het ook geloof ik..

Ter voorbereiding op mijn 10-uur durende vlucht naar Sydney mag ik nog een laatste keer in de interessante staff-canteen van het Ramada eten samen met Paris. Een betere voorbereiding kan ik me op dat moment niet bedenken.

Vanochtend ben ik eindelijk aangekomen in Sydney, waar het 10 uur later is dan in Nederland. Na ongeveer 5 jaar zie ik mijn nichtje Emilie weer, die hier studeert. De komende twee maanden ga ik in Australie rondzwerven en wie weet kan ik nog een klein zakcentje verdienen met fruit plukken, schapen scheren of biertjes tappen. Maar eerst is het tijd voor een vrolijk kerstfeest en een gelukkig nieuwjaar, te beginnen in Sydney!

Ik wil iedereen een heel erg vrolijk kerstfeest wensen en vooral een gelukkig 2009!

Veel liefs,
Lisette

PS. op http://www.youtube.com/results?search_query=lisettedelater&search_type=&aq=f heb ik eindelijk wat meer filmpjes weten te plaatsen..

PS2. Mijn mobiele nummer in AUS 0061 401791892

• 24 December 2008 - 14:00

(IC)-Theo:

Hey wereldreiziger, zal het maar eens kort houden. Want wat ik van het verhaal en de foto's vind dat kan je inmiddels we inschatten m.i.

Hele fijne kerstdagen daar aan de andere kant van de wereld en een goede jaarwisseling! Dat 2009 minstens zo goed voor je mag zijn als 2008 ;-)

• 24 December 2008 - 14:12

Wiet:

Ha meisje!

Gaaf, die filmpjes! Die Indiase trein ziet er echt lomp uit zeg..

Als je die thaise eilanden blijft missen kun je daar altijd nog een mooie hollandse krokettentent beginnen na je reis.

Heel veel plezier met Emilie tijdens de feestdagen, dit zullen misschien wel je meest memorabele kerst en oud en nieuw ooit worden... We drinken een champagne op je in brussels!

Liebe!!

• 24 December 2008 - 14:15

Anouk:

Hee Liset, Weer een mooi verhaal! Heel veel plezier met Kerst en Ou&Nieuw, vooral het laatste schijnt super te zijn daar. Dikke zoen, Anouk

• 24 December 2008 - 14:58

Mama:

Lieve Lisetteketet,
    Van neef Tim hoorde ik vanmorgen al dat je goed bent aangekomen bij Emily. Ik hoorde aan zijn stem dat hij erg in zijn nopjes was met je felicitatie.
    Gelukkig hoefde je niet echt in een doos in een portiekje te slapen! Ik moet er niet aan denken...
    Je weet het wel, maar ik laat het je nogmaals weten: ik wens je op je reis over de wereld alle geluk, fijne vrienden en verder alles wat je maar nodig hebt om een fantastische tijd te hebben! Het leven is inderdaad niet eerlijk, maar o.a. jij hebt het geluk als Nederlandse in een liefdevolle omgeving geboren te zijn! En jij geeft mensen warmte en vriendschap, ook al duurt dit wat tijd betreft kort (op je reis) 't is een geweldig iets!!!!!
    Heel veel plezier bij Emily in Australië. Veel liefs voor jullie allebei!

• 24 December 2008 - 15:09

Majo:

Weer een uitmuntend verhaal Setje...! Ik wens je iig een hele fijne kerst en een spetterende jaarwisseling en ik zal dan meteen ook maar een oliebol voor je verorberen!
    Btw, die tattoosleeve ziet er goed uit, laat n echte zetten, je kan t hebben!! ;)

Kus, Majo

• 24 December 2008 - 15:32

Bart:

Hey Lisa!

Schitterend om je filmpjes en foto's te zien, erg imposant zeg!

Geniet van je kerstdagen en oud/nieuw Down Under en ik hoop nog een receptje te ontvangen voor de 'bugs'.

Cheers!
    Bart

PS. tip: pinten drinken in Manly!

• 24 December 2008 - 15:39

Wim:

Hoi Lisette,

Het was weer super om je verhalen te lezen en de foto's te bekijken.
    De beste vriendin van mijn dochter is ook aan het rondreizen en is op dit moment ook in Sidney.
    "It's a small world"
    Ik wens je zonnige kerstdagen en een gezond 2009 toe met veel avontuur.

groeten

wim

• 24 December 2008 - 15:59

Daan:

CHINA!!! Ik wil terug!!! kippenvel als ik het weer zie. je verhalen zet mij steeds meer aan het denken om ook er even tussen uit te gaan. en dan ook echt ;) Liset nog heel veel plezier!!! kusjes

• 24 December 2008 - 16:12

Daan:

en nog hele fijne feestdagen en een goede jaarwisseling X

• 24 December 2008 - 17:12

Evi:

Heyy lieve Liz!

Echt tof wat je daar allemaal doet en erg leuke foto's!!
    Hele fijne kerst daar!

Liefs Eef

• 25 December 2008 - 11:22

Yvonne:

Zaaaaaalig Kerstfeest ook voor jou daar 'down under' Gisteravond zijn Veer, Martijn/Indra, Jip/Ellen hier Kerstavond komen vieren, ieder met een eigen culinaire inspanning. Het was heerlijk en gezellig. Nu lekker geen verplichtingen meer tot 4 januari. Vakantie, nodig na alle turbulentie, die maar niet ophoudt......
    Het was weer een prachtig verslag, wederom genoten....foto's kijk ik later, nu koffie met kerstbrood. Groetekuzzzzzz Yvonne

• 25 December 2008 - 12:13

Jet:

Jeeej wat een leuk bericht weer!! Jij ook heeeele fijne feestdagen lieve meid en natuurlijk alvast een mooi nieuwjaar toegewenst!!

Heeeeele dikke knuffels van mij!

• 25 December 2008 - 17:02

Sven:

Hallo tis weer kk (kut kerst) beetje jammer. hoe is ie en hoe bevalt de nieuwe coupe? mischien moet je ook es een nieuwe broek scoren zie foto 212. tis hier best koud, verder weinig nieuws. heb je al een kangeroe of een walibie geaaid? ga je eigenlijk ook nog naar nieuwzeeland? groetjes sven en als je een keer andwoord wil geven op men vraag mail dan ff sven2000@planet.nl
    ook wel erug stoer die tatoo trouwens :)

• 25 December 2008 - 20:50

Sheila:

Hei gurl. ..how ru? Dat tatoo was dat een tijdelijk een of een permanent een? u kleurde ur hele arm.. En ik heb beseft dat u de top die wij droeg kochten van Colaba verhoogde Weg winkelen in Indië. ..U blik echt mooi in dat...

Hoop hebben ur een fantastische tijd...

Hier wenst u een Vrolijke Kerstmis en een blij en Vreedzaam Nieuwjaar 2009..

Mag het nieuwe geboren kind Zegent u en neemt goede zorg van u in ur avontuur

Verwarm omhelzingen en kussen van mij, Vimal, Amit en Alok

• 25 December 2008 - 21:48

Eline:

haaaai lisette,
    Ik heb net heerlijk gegeten, papa had weer zijn kookkunsten uit de kast gehaald.
    Toch miste ik je wel bij het kerstdiner maarja, volgend jaar dan maar!
    Sven had natuurlijk weer erg leuke kerstgrappen, maar stiekem is hij gewoon voor het eten gekomen want de chocolaatjes van oma vond hij wel erg lekker.

Ik heb net heel je verhaal doorgespit, en ik vind dat je echt lef hebt om je haar te laten knippen door een oosterling hihi.

Fijne kerstdagen, en een prettige jaarwisseling!
    Kusje kusje kusje

(ondertussen zingt nu heel de familie het lied: oh, dennenboom. want de kaarsjes worden nu in de boom aangestoken)

• 26 December 2008 - 13:48

Marleen:

Lisetje!

Je bent alweer in Oz beland! Wat gaat de tijd toch snel inderdaad ;) Have fun met NYE(met uitzicht op the harbor neem ik aan)en geniet van je Coopers, wijntjes en alle mensen om je heen!!
    Vanuit Cyprus(jaja, ik heb het mooie weer ook maar weer eens opgezocht;)) wens ik je in 2009 een prachtige voortzetting van alle avonturen en vrijheid, enjoy, enjoy, enjoy!!
    Cheers,
    liefs Marleen

• 28 December 2008 - 16:29

Yvonne:

Lieske,
    Even de tijd genomen om op m'n gemakkie en met de Top 2000 op de achtergrond jouw foto's te bekijken.
    Wederom prachtig en mooi die "tijdelijke" tattoo......
    Morgen gaan your Daddy and I een dagje treinen, we gaan noordelijk, maar blijven binnen de landsgrenzen......... De kracht zittem in de verschille, zullen we mar zegge......!!!!
    Martijn arriveert vandaag wel een stuk noordelijker, ZWEDEN, hij verblijft zo'n 2050 km. vanaf Tilburg in the snowy mountains...
    Enfin, groot gelijk, doen als het kan.......
    en groetekuzzzzz mar wir. Yvonne

• 29 December 2008 - 10:47

Lucien:

Hey Lisette!

Wat een 'sjieke' verhalen!
    De kerstdagen zijn alweer voorbij maar geniet van de jaarwisseling. Die zal vast helemaal te gek worden in Sydney!

groetjes,
    Lucien

• 29 December 2008 - 13:44

Annette:

Lisetteke!!!

Wat een geweldig verhaal weer!! Ik vermaak me helemaal hier op mn werk, zie wel een beetje groen van jaloezie maar goed.. Alvast een supergave jaarwisseling en probeer al je vingers te houden he?!

Dikke zoen

• 31 December 2008 - 13:41

Els Brons:

Ha Lisette !
    Met zowel veel verbazing als herkenning heb ik al je geweldige reisverhalen gelezen. Wat super voor je om dit allemaal te mogen beleven!! Meid, geniet er maar heerlijk van. Ton en ik wensen jou een heel goed nieuwjaar daar in the land down under bij de aussies.
    Ton en Els

• 31 December 2008 - 19:06

Linda:

Hey lieve Lisette,

Inmiddels zijn de kerstdagen (en voor jou ook de jaarwisseling) alweer voorbij. Wij moeten nog een paar uur wachten op het nieuwe jaar.
    Maar vanuit het koude nederland wens ik jou in het warme australie een bijzonder goed en reislustig jaar toe. Geniet van alle mooie momenten en belevenissen.

Dikke kus en veel liefs

• 04 Januari 2009 - 20:14

Cobi - Jos:

Hallo Lisette,
    Het is verrassend te vernemen dat jij ook oud en nieuw gevierd hebt in Sydney. Ook onze Rick je oude jeugdvriendje was met kerst en oud en nieuw in Sydney. Op dit moment heeft hij Sydney inmiddels verlaten en is op weg naar Melbourne om daar het vliegtuig naar Hobart in Tasmania te nemen. Hij heeft ook al een ticket voor Nieuw Zeeland geboekt. Ook Rick is in september vertrokken maar hij is rechtstreeks naar Australië gevlogen met een tussenstop in Bangkok. Jouw verhalen op je site zijn wel wat langer dan die van Rick maar wij hebben wel regelmatig telefonisch contact met hem dus wij weten gelukkig wel waar hij uithangt. Lisette jij bent volgens mij een wel echte wereldreiziger geworden. Wij blijven je zeker volgen op je reis in dat verre werelddeel.Wij wensen je heel veel geluk op deze reis.