Lisette in the Sky
Door: Lisette
Blijf op de hoogte en volg Lisette
26 Maart 2009 | Nieuw Zeeland, Auckland
Van dag 1 tot en met de laatste dag kan ik mijn tijd in Nieuw-Zeeland het beste omschrijven als "moments of perfection". De landschappen, op het zuider-eiland nog meer dan op het noorder-eiland, zijn werkelijk waar een streling voor je netvlies. Tijdens de roadtrip met Lucy & Micha had ik constant het gevoel alsof iemand een schilderij van bijvoorbeeld Rousseau aan de horizon had geplakt; de uitzichten zijn gewoon te mooi om waar te zijn. NZ is wat landschappen betreft een soort compacte miniatuurweergave van de wereld - zo kun je je op bepaalde plaatsen inbeelden dat je gewoon door de Hollandse polder rijdt, terwijl je een halfuur later opeens met "a mouth full teeth" 's werelds grootste ijsgletsjer in een regenwoud staat te beschouwen. De heldere sterrenhemel is ongekend - ik heb de melkweg nog nooit zo helder boven mijn bolletje gezien. In een zin zou je kunnen samenvatten dat het gras hier absoluut groener is dan bij de buren!
Maar het is niet alleen het landschap dat zo ontzettend mooi is in het land, ook de Nieuw Zeelanders a.k.a. de Kiwi's zijn geweldig! Het is opvallend hoe geinteresseerd, openhartig en gastvrij de mensen hier naar buitenlanders zijn en het lijkt alsof het dagelijkse leven er hier een stuk relaxter aan toe gaat dan in ons koude kikkerlandje. "No stress" in NZ en de meeste oudere mensen zien er dan ook nog erg fit en jong uit!
Veertien dagen lang hebben we rondgereden met het motto: "home is where we park it" en met een gouden regel: "alle hitch-hikers die op ons pad komen, moeten we een lift geven". Want als ex-lifter wil je toch iets terug geven aan de maatschappij. Omdat onze mini-campervan Lucy alle faciliteiten bood die een reiziger nodig heeft (bed, keuken en vervoer) leefden we in feite op straat, of beter gezegd - we leefden dicht bij moeder natuur. Zo konden we genieten van de vele perziken-, peren-, appels- en walnotenbomen die ons op veel plaatsen de nodige vitamientjes bezorgden. Een heerlijke levensstijl zonder luxe; als we een douche nodig hadden zwommen we in een van de vele ijskoude meren tussen de bergen en 's avonds kookten we in het donker op ons gaspitje met als enige verlichting een anti-muggenkaarsje. Daarnaast hoefde ik nooit lang na te denken wat ik die dag zou aantrekken, want het is lekker makkelijk om iedere dag in dezelfde kleren te lopen - waarom moeilijk doen als het makkelijk kan... Omdat we iedere dag lekker buiten woonden, voelden we ons desalniettemin altijd erg fris en fit.
Als je een jaartje op vakantie bent heb je naast alle drukke bezigheden tijd om een aantal hobbies te ontwikkelen en ik heb zodoende 3 nieuwe hobbies verworven: jongleren, mondharmonica spelen en skydiven. Bij de laatste denk ik eraan om professioneel skydiver te worden - niet goedkoop, maar het leukste wat ik ooit heb gedaan in de categorie "recreational activities". De sprong die ik boven Queenstown heb gemaakt (tevens de stad waar het bungeejumpen door een Nederlander is uitgevonden) was 15,000ft - de hoogste sprong ter wereld en NZ is het enige land waar een dergelijke sprong van deze hoogte legaal gedaan mag worden.
Mijn reis bestaat niet alleen maar uit zon, zee en strand maar ook uit zon, ijs en bergen. Zo heb ik een prachtige kano-tocht gedaan door het gletsjer water van de bekende Mount Cook en de zeer uitdagende en levensgevaarlijke "Franz Josef glacier walk". Op sommige plaatsen was de doorgang door het ijs zo nauw en de gaten onder mij zo diep (tot 150m) dat ik met zekerheid vast kon stellen dat deze tocht 100x gevaarlijker is dan een sprong uit een vliegtuig. Nog geen 5 minuten later toen ik samen met de 10 andere daredevils op een ijsrots op adem probeerde te komen zagen we een stuk boven ons, op een hogere rots, dat er 2 zelfstandige glacier-walkers in nood waren. Dagelijks worden en tig mensen (al dan niet levend) uit de gletsjer gehaald door trauma-helicopters. Een van deze 2 mannen heeft zo'n 3uur met een hoofdletstel vastgezeten in het ijs. Gelukkig hebben wij het er levend vanaf weten te brengen...
Hoewel ik aan de andere kant van de wereld zit kom ik onderweg veel dezelfde mensen op verschillende locaties tegen, zelfs uit het kleine Brabantse St. Oedenrode. Daarnaast leer ik ontzettend veel mensen uit ontzettend veel verschillende landen kennen en zelfs een kennismaking van een paar uurtjes kan de basis zijn voor een goede en langdurige vriendschap. Ik besteed dus ongekend veel tijd aan socializen en eerlijk gezegd kan ik er vooralsnog geen genoeg van krijgen..
Over 5 uurtjes zit ik (als het goed is) weer in het vliegtuig - op weg naar een land aan de andere kant van de Pacific Ocean: Chili. Tijd om een aardig woordje Spaans te leren. Het grappige is dat ik terug in de tijd vlieg, want ik kom op dezelfde datum (26 maart), 5 uur eerder aan. Dat komt mooi uit, want een extra dag kan ik goed gebruiken nu de tijd voorbij lijkt te vliegen...
Veel liefs,
Lisette
26 Maart 2009 - 00:12
Nanda:
WOW!!wat een prachtige foto's en wat een heerlijk leventje zo dicht bij moeder natuur:-)
Heel veel plezier in Chili, en het volgende bericht verwacht ik natuurlijk in het spaans!!
XX Naccie -
26 Maart 2009 - 00:24
Linda:
Hey lief zusje,
Wat een ontzettend gave, mooie foto's! Echt prachtig die natuur daar. Wat zal het straks een verschil zijn met Santiago! Maar ook Chili zal zo zijn eigen mooie kenmerken en cultuur hebben (en vast en zeker ook nieuwe, langdurige vriendschappen).
Die relaxte levenstijl past helemaal bij je. Je ziet er ontzettend gelukkig (en relaxt) uit op de foto's.
Blijf genieten alle bijzondere en mooie plekken op de wereld die je ziet! Op naar je volgende avontuur!
Veel liefs en dikke kus
26 Maart 2009 - 02:18
Rick Van Der Star:
Hey lisette!
Gaaf he nieuw zeeland! Ik hoor veel bekende verhalen want ik heb het ook allemaal gedaan. Ik zelf zit nu in thailand en vlieg morgen na 6 maanden terug naar Nederland :(
Ik wens je nog een goeie reis! -
26 Maart 2009 - 09:23
Ilse:
Hey lisette,
Thrill-seeker!
Wat een geweldige avonturen en prachtige foto's!
Had niet anders van je verwacht! Geniet er nog maar lekker van!
X Ilse -
26 Maart 2009 - 10:06
Jet:
WWOOOOOOOOOOOOOOOOWWWW.. Serieus, meer kan ik er niet over zeggen!
Liefde! -
26 Maart 2009 - 10:06
Theo:
Hey Liset, het avontuur wordt steeds mooier lijkt het wel!
Prachtig die gletsjers en de foto's van die skydive! Succes met je nieuwe hobby's. -
26 Maart 2009 - 11:20
Jozalien :
Hoi Lisette,Prachtig, prachtig, prachtig!!!!!
Jozalien -
26 Maart 2009 - 12:03
Eva:
JEEEEJ mieneeee wat een prachtige foto's allemaal! Echt heeel indrukwekkend! Geniet ze!!
liefs die big van de tugelaweg -
26 Maart 2009 - 15:30
Eline:
WOOOOOOOOOOOOOOOOW,
Echt super super super super super super super vet!
Wat je allemaal al niet gedaan hebt, wowiee.
Wanneer kom je eigenlijk terug naar huis?
Ik ben over 2 weken jarig en jij dan ook al bijna.
Maar dit jaar vier je je verjaardag ergens anders helaaas.
heeeeeeeel veeeel fun nog.
Het valt me trouwens nog mee dat je fototoestel nog niet kapot is na al die avonturen hihi.
kusje -
26 Maart 2009 - 15:52
Carlien:
Hippe shit, dat busje! En ja, de natuur daar ziet er idd ongelooflijk mooi en gaaf uit! Skydiven ziet er ook supervet uit! Kortom: jaloers, jaloers jaloers!
Geniet lekker verder!! Dikke kus! -
26 Maart 2009 - 21:44
Mama:
hoi lieve Lisetje,
Nou,nou, die sneeuwfoto's zijn magnifiek!!!
Een hele leuke foto vind ik no 5058,je hebt daar zo'n schattige houding!
Nieuw Zeeland is ook niet te versmaden als vakantieland, zo te zien......
Soms is het misschien iets te relaxed... (wielklem), maar dan kom je vanzelf weer back to reality....
Super dat je het zo fantastisch hebt! Dat ga je er maar mooi inhouden!
Met alle wensen van iedereen kan je het alleen maar fijn hebben!
Heel veel liefs van mama.
Kusjes en je weet:ik hou van je! -
28 Maart 2009 - 12:22
Yvonne:
Deeply impressed........
wat een kleuren, wat een belevingen, wat een durf. Wat goed allemaal en leuk dat je dit met iedereen wil delen.
Ik begrijp, dat als ik er "nog beter" uit wil zien en voelen, ik moet emigreren naar Nieuw Zeeland.......!
Benieuwd naar het volgende continent!!!
groetekuzzzzzzzzzzzz -
31 Maart 2009 - 21:06
Lucien:
Lisette, ik houd het kort.
Te GEK!!
xx Lucien -
01 April 2009 - 06:05
Loeth:
Lisa,
Ongelofelijk! Dan zit je tussen een spleet (van ijs) en een foto later vlieg je in de lucht! Wat een fantastische tijd. Nu heb ik voor het eerst een alleen bestaan, maar het bevalt me prima! Veel Israelische vrienden en vriendinnen. Hoogstwaarschijnlijk zie ik je overmorgen. Hoe onrealistisch en bizar aan de andere kant van de wereld, maar HEERLIJK om je weer te zien! Dikke kus en tot snel -
01 April 2009 - 06:13
Loeth:
BTW mooi ni hau teken op 1 van de foto's.... Kom trouwens ook niet echt van die verslaving af... X -
22 April 2009 - 00:39
Bente:
Hey meis,
Ik had even wat catching up to do! Maar ik vid het echt geweldig om te lezen en vooral om te zien! Ik denk af en toe even aan je! Heel veel plezier op de rest van je trip en ik kijk uit naar je volgende verhaal!
Kus -
24 April 2009 - 11:54
Cees Van Den Berg:
Hoi Lisette!
Ik heb met grote bewondering je verhalen gelezen. Pfff, wat heb jij veel meegemaakt het afgelopen jaar. Geweldig! Het is heel leuk om te lezen en te zien hoeveel plezier een oud klasgenoot beleeft op zo'n prachtige reis. Ik wens je heel veel plezier in Zuid-Amerika!
Groetjes, Cees -
28 April 2009 - 18:38
Greet:
Lieve Lisette,
Van harte gefeliciteerd, wat moet het een raar gevoel zijn om aan de andere kant van de wereld je verjaardag te vieren, maar jou kennende zal je zeker niet alleen aan de rose zitten. Proost meid!!
Dikke kussen uit Hilversum. -
08 Oktober 2009 - 10:24
Luut:
EEECCHHHHTTT TE VETTE SHIT MEID....
rOCK ON!